Het is vandaag Data Protection Day, oftewel de dag van de privacy! In 2018 was privacy een belangrijk onderwerp dankzij de invoering van de AVG en hierdoor zijn mensen meer bewust bezig met hun online privacy en het beschermen van persoonlijke data. Wil jij ook je data zo goed mogelijk beschermen? Wij hebben wat tips voor je:

Updates

Hackers maken graag gebruik van beveiligingslekken die nog niet gedicht zijn. Vaak is er een update beschikbaar die dit soort lekken onbruikbaar maakt, dus zorg ervoor dat je devices en programma's up to date zijn.

Een goed wachtwoord

Veel mensen gebruiken één wachtwoord voor alle accounts. Dat is echter niet slim, als hackers van 1 dienst het wachtwoord hebben, hebben ze meteen toegang tot je andere accounts. Gebruik daarom voor elke dienst een ander wachtwoord. Zorg er ook voor dat dit een goed wachtwoord is:

  • Gebruik minimaal 8 karakters
  • Gebruik (hoofd)letters, cijfers en symbolen
  • Gebruik geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen.
  • Verander regelmatig je wachtwoord

Heb je geen inspiratie voor een goed wachtwoord? Gebruik dan een wachtwoord generator, bijvoorbeeld: https://passwordsgenerator.net/

Password manager

Als je voor elke dienst een ander wachtwoord gebruikt, wordt het snel lastig om ze allemaal te onthouden. Schrijf ze in dat geval niet op in een schriftje, maar gebruik een password manager zodat je deze niet meer hoeft te onthouden en ook niet meer hoeft te typen.

Er zijn een hoop partijen die deze dienst aanbieden, hierbij een aantal

Veel diensten bieden ook de mogelijkheid om een app op je telefoon op tablet te installeren, zodat ook daar de wachtwoorden gebruikt kunnen worden.

Onbekende links/bijlagen

Klik nooit op links of bijlagen van afzenders die je niet vertrouwd. Als je bijvoorbeeld een mailtje krijgt van je bank en je vertrouwt het niet, bel dan met de bank om na te gaan of het mailtje daadwerkelijk door hun verzonden is.

Antivirus/anti-malware

Zelfs als je heel voorzichtig bent, kan het voorkomen dat er malware of virussen op je computer terecht komen. Een goede anti-virus kan dit opvangen, waardoor je alsnog geen risico loopt. Met Levix Managed Antivirus bent u beschermt voor virussen en malware en worden daarnaast altijd de laatste updates geïnstalleerd van o.a. Windows, Office en Adobe Acrobat.

Data encryptie

Beveilig de gegevens op je hardeschijf of USB stick d.m.v. data encryptie. Encryptie betekend het versleutelen van gegevens. Hiervoor wordt een algoritme gebruikt: logische rangschikking van gegevens. Alleen met de juiste 'sleutel' kan van deze rangschikking de juiste data gemaakt worden. Hiermee wordt is de data dus voor mensen zonder deze 'sleutel' niet toegankelijk.

Een goede (open-source) tool voor het encrypten van externe schijven is Veracrypt, de opvolger van Truecrypt. PCMWeb.nl heeft een handig artikel geschreven waarin ze uitleggen hoe Veracrypt te gebruiken: Bestanden en schijven versleutelen met VeraCrypt.

Ga jij ook voor veiligheid? Haal nu gratis de Levix Webcam cover op in een van onze winkels!