Overweeg je de aankoop van een nieuwe laptop? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat er heel wat opties en mogelijkheden zijn. De keuze is letterlijk reuze!

 

Dus hoe bepaal je nou welke laptop het beste past bij jou en je wensen? Hoe voorkom je dat je onnodig veel betaalt, of achteraf vast stelt dat de notebook die je hebt gekozen toch niet helemaal matcht met jouw dagelijkse praktijk?

 

Ons team helpt je natuurlijk graag in een van onze winkels maar ook online helpen we je in 4 stappen naar de juiste laptop!

 

 

  1. Waar ga je de laptop voor gebruiken?

De allereerste vraag is ook meteen de belangrijkste: Wat wil je met je laptop gaan doen?

Wanneer je met name wilt kunnen e-mailen, internetten en bijvoorbeeld documenten wilt kunnen maken en beheren, kan dat met eigenlijk elke laptop omdat het relatief eenvoudige taken zijn die niet zo veel vragen van de capaciteiten van een laptop.

 

Wil je (ook) kunnen gamen met je laptop of wil je bijvoorbeeld video’s of foto’s kunnen bewerken, dan vraagt dat meer grafische kracht nodig. Dat vereist dan een Full HD scherm en een krachtigere processor en videokaart. Zoek in dit geval bij de specificaties van een laptop naar bijvoorbeeld Intel Core i5 of hoger (processor).

 

De eerste vraag die we je dus altijd zullen stellen is ‘wat je wilt gaan doen met je laptop’. En daarin verschilt het ook of je de laptop zakelijk of particulier wilt gebruiken.  1. Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Plat gezegd zou je kunnen stellen dat meer werkgeheugen ervoor zorgt dat je laptop sneller blijft werken bij zwaardere taken. Overigens is het wel zo dat het werkgeheugen niet allesbepalend is voor de snelheid van je laptop!

 

Voor lichte taken als tekstverwerking en internetten is vrijwel ieder werkgeheugen geschikt. Voor het bewerken van foto’s, video’s of gaming moet je denken aan een werkgeheugen van 8GB of meer.

Ook hier is het dus belangrijk om te weten wat je van plan bent met je laptop.

 

 

  1. Welke aspecten vind je echt belangrijk?

Naast werkgeheugen, processor en de videokaart voor grafische verwerkingen, zijn er vast nog meer dingen die je nodig hebt, belangrijk vindt of handig zou vinden aan je nieuwe laptop.

Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe groot je scherm moet zijn?

 

Hoewel veel mensen denken aan ‘groter is beter’, betekent een groter scherm op je laptop ook vaak meer gewicht en neemt je laptop hiermee meer ruimte in beslag. Als je dus veel reist en/of je laptop onderweg gebruikt, is een beeldscherm tot en met 15,6 inch vaak aan te raden.

Wil je graag veel gamen en echt je spel beleven, dan haal je waarschijnlijk meer voldoening uit een groter scherm van bijvoorbeeld 17 inch.

 

Ook niet onbelangrijk: welke software heb je nodig?

Sommige notebooks worden standaard geleverd met bepaalde software, die je in staat stelt om basistaken te vervullen.

Toch is het veel gekozen Microsoft Office bijvoorbeeld vaak niet standaard meegeleverd, en wel noodzakelijk als je met Word, Excel of Powerpoint aan de slag wilt kunnen.

 

 

  1. Lees reviews en ervaringen

Alle specificaties zijn één ding, maar de gebruikerservaringen van anderen zijn een tweede. Neem na je eerste selectie op basis van bovenstaande stappen gerust eens de tijd om de ervaring van anderen te bekijken en reviews en beoordelingen van professionals te lezen.

Deze zijn online veel te vinden.

 

Wees alleen alert op de fanatieke Apple/Mac fans versus de die-hard Microsoft/Windows liefhebbers.. dat kan soms de objectiviteit een beetje verkleuren.

 

 

Toch liever een persoonlijk advies; bezoek ons experience center of één van onze andere winkels in Oss, Geffen en Uden, en we helpen je gericht en persoonlijk!